Bodvar Bjarke

I skrivandet av böckerna om Adam Stormstjärna är det oundvikligt att inte fastna i research för diverse plotlines, byggnader, karaktärer osv. Jag hämtar (liksom fruktansvärt många andra) mycket inspiration från Nordisk mytologi och folktro och om man letar efter något specifikt som ska passa in i berättelsen, så finns det extremt mycket material att låta sig inspireras av. I vanliga fall har jag kanske en idé om vad jag vill ha med i storyn, vilka karaktärer/varelser och så vidare, men skulle önska att det kunde grundas i något som inte enbart är min egen fantasi, för att ge det lite mera tyngd och bakgrund. I sådana fall vänder jag mig först och främst till min bror, Simon Karlsson, som har väldigt god koll på det mesta gällande nordisk mytologi, isländska sagor m.m (mer om detta i ett senare inlägg) för att se om mina idéer kan grundas i någon faktisk saga/mytologisk berättelse. Ett sådant tydligt exempel kommer dyka upp i bok två, när jag presenterar Bodvar Bjarke.Om man nämner Bodvar Bjarke skulle gemene man förmodligen rycka på axlarna och inte ha en aning om vem det är. Om man istället nämner Beowulf ringer det däremot oftast en klocka. Beowulf, krigaren som kom till kung Roars undsättning och dräpte Grendel och dess moder, som blir götarnas konung och som slutligen dör i strid med en drake. Låter det bekant? Om du inte känner till Beowulfkvädet så är chansen ändå stor att du har sett kanske någon av filmatiseringarna (där ibland de nyare finnes Beowulf från 2007 med Ray Winstone, Anthony Hopkins och Angelina Jolie eller lösare adaptionen Den trettonde krigaren från 1999 med Antonio Banderas och Sven Wollter). Stora delar av historien om Bodvar Bjarke är i stort sett densamma: Han beger sig till Danmark och går i tjänst hos kung Rolf Krake, där han en julafton dräper ett monster som årligen hemsöker kungens salar (alltså som Grendel). Även namnet är inte helt olikt; Beowulf betyder förmodligen "bi-ulv" och syftar antagligen på att björnen åt binas honung, medan Bjarke är diminutiv av "björn" och kan också betyda "lilla björn" och Bodvar kommer från isländskans Bödvarr, som är en sammansättning av "strid" och "krigare". Bodvar Bjarke blir alltså i princip "stridsbjörn", vilket är mycket passande med tanke på att karaktären i Rolf Krakes saga går i björnhamn i form av en enorm slagbjörn.


I slutet av Rolf Krakes saga sker ett stort slag, där kung Hjorvard och hans drottning, trolldomskunnige Skuld, samlar en stor här för att störta Rolf. Till en början verkar striden gå i kung Rolfs favör, främst tack vare den stora slagbjörn som är Bjarke - med varje slag från bestens enorma ramar dräps fem man mer än vad motståndarna lyckas med. Sorgligt nog väcks Bjarke ur sin björnhamn av hans förtrogne vän och tidigare protegé, Hjalte, som inte är medveten om att Bjarke är den som styr slagbjörnen. Hjalte tror att Bjarke behövs som bersärk på stridsfältet, men att han börjar strida i människoform innebär att slagbjörnen försvinner. Kort därefter märker Bjarke och Hjalte att Skuld har lagt en besvärjelse över sina män - så fort de dräps, återuppstår de som gengångare (eller draugr) och fortsätter kämpa. Till slut lyckas Bjarke döda Hjorvard, men även denne återuppstår som draugr och slutligen blir Bjarke så pass sårad att han själv dör. Innan han går bort förbannar han dock "draugadróttinn" (Oden) då han anser sig sviken av Allfadern och antar att denne måste stått på Hjordvards och Skulds sida, med tanke på hären av draugr.


Här slutar alltså Bodvar Bjarkes berättelse i Rolf Krakes saga, men i Stormstjärnas värld är detta bara början ...


Läs mer om Bodvar Bjarke i andra boken om Adam Stormstjärna och hans färd i Riket Där Nedan.

#Bok2 #BodvarBjarke

Heta inlägg
Nya inlägg
Arkiv
Sök på tags
No tags yet.
Följ Stormstjärna
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Facebook Social Icon